4 redenen waarom bomen geweldig zijn

Bij HOT&TOT zijn we gek van bomen. Zonder bomen, geen resthout en zonder resthout geen houten horloges. Het is dan ook niet voor niks dat wij voor ieder verkocht horloge een boom planten! We tonen hier graag een paar wonderlijke en weinig bekende feiten over bomen.

 

1. Bomen hebben een groot en intelligent ondergronds communicatienetwerk.

De wortels van bomen hebben een symbiotische relatie met bodemschimmels. Een symbiotische relatie houdt in dat beide organismen elkaar in leven houden. Bomen en schimmels plukken dus elkaars vruchten en kunnen niet zonder elkaar. 
Deze schimmels fungeren voor de bomen als informatieleidingen. Via dit systeem kunnen bomen elkaar waarschuwen voor aanvallen van bijvoorbeeld de schorskever, en via deze leidingen worden belangrijke vitamines en voedingsstoffen uit de bodem naar de boom getransporteerd.
In ruil voor het harde werk van de bodemschimmels levert de boom heerlijke suikers die ontstaan door fotosynthese. Dit is het proces waarbij een boom koolstofdioxide (CO2) omzet in voedingsstoffen, met behulp van zonne-energie.

2. Bossen hebben knooppunten en vader- en moederbomen

Jep, moeders en vaders en zelfs opa- en oma bomen! Net zoals bij menselijke families en organisaties hebben sommige bomen in het bos een intensieve familiaire- of vriendschappelijke relatie met elkaar. Sommigen zijn socialer dan anderen. Er is zelfs ontdekt dat bomen een sterkere band hebben met bomen die uit hun eigen zaadjes zijn ontstaan, dan met andere bomen. Is dat niet gaaf?

3. Bomen zorgen voor regen

Water valt naar beneden, trekt de bodem in, de boom zuigt het water als een rietje op via haar wortels. Vervolgens laat de boom het meeste water dat ze niet gebruikt los. Dit proces heet transpiratie en dat kennen we bij onszelf natuurlijk als zweten. Bij de boom komt het water via the bladeren naar buiten als damp, waarna het de lucht in zweeft waar het in de wolken weer condenseert tot regen. Zo is de cirkel weer rond.

Het mooiste aan dit proces is dat de wolken waar het water naartoe zweeft natuurlijk niet stilhangen boven een bos. Wolken zweven soms duizenden kilometers verder om dan pas regen te laten vallen. Mocht je dus binnenkort door een flinke regenbui fietsen, bedenk je dan dat dat water misschien wel uit een Engels of Frans bos vandaan komt! 

 

4. Boomstronken kunnen nog jarenlang leven nadat een boom is omgehakt.

Boomstronken zijn geen nutteloze leftovers van dode bomen. Afhankelijk van hun grootte, leeftijd en enkele natuurlijke factoren, kunnen boomstronken nog een lang ondergronds leven hebben, nadat een boom is omgehaald. Hoe dit mogelijk is? Bij punt 1 kon je lezen dat bomen in gemeenschappen leven. Als de bomen in de directe omgeving nog gezond zijn zullen zij belangrijke voedingsstoffen en suikers richting de stronk blijven pompen om het in leven te houden. 

Maar waarom dan? Bomen zijn geëvalueerd en hebben miljoenen jaren kunnen overleven dankzij samenwerking en verbindingen met elkaar. Het in leven houden van de boomstronk betekent het in leven houden van oude informatiebronnen. Die bronnen versterken het totale netwerk, waardoor alle aangesloten bomen ervan 'leren'. Geniaal toch?! Verder zijn boomstronken een ideale voedingsbodem voor vele insecten die daardoor ook weer hun bijdrage aan het ecosysteem kunnen brengen.

 

Terug naar overzicht

Volg ons op social media

Klanten aan het woord

Blijf op de hoogte

Meld je aan en blijf op de hoogte van acties en nieuwe producten!

keurmerk verkoop houten horlogeBomen plantenWinkelkeurmerk verkoop houten horloges
Top